Dobre maniery przy studniówkowym stole

Gdy jesteśmy w ostatniej klasie szkoły średniej zaczyna się wielkie odliczanie do matury, a razem z nim wielkie szykowanie, na wielki bal, jakim jest studniówka. Skoro jednak studniówka nazywana jest wielkim balem, powinnaś się na niej zachowywać jak prawdziwa dama! Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący dobrych manier, o których koniecznie powinnaś pamiętać zasiadając przy studniówkowym stole.


Zacznijmy od tego, że niezależnie od tego, jak bardzo zmęczona będziesz nad ranem powinnaś zachowywać się jak prawdziwa dama. Przede wszystkim powinnaś wiedzieć jak z wdziękiem godnym prawdziwej damy ziewać i wydmuchiwać nos. No cóż, jeśli w środku jedzenia wykwintnej przystawki ogarnęła cię niepohamowana ochota na ziewanie, masz kilka wyjść. Po pierwsze możesz zacisnąć usta i się uśmiechnąć – nikt na pewno nie zauważy twojego grymasu (ale tylko jeśli przećwiczysz to przed lustrem w domu!). Poza tym eleganckie, brytyjskie damy zalecają, aby w takich sytuacjach ukryć się za otwartym menu, wielkim bukietem kwiatów albo wachlarzem. Natomiast, jeśli wcześniej nie zachowywałaś się jak znudzona księżniczka, zapomnij o sztywnych konwenansach i ziewnij, zasłaniając usta prawym przegubem. Jednak równie skomplikowaną sprawą zdaje się wydmuchanie nosa, ale z tą kwestią wiąże się jedna podstawowa zasada – zawsze miej przy sobie chusteczki higieniczne. Musisz także wiedzieć, że pożyczanie ich od innych gości przy stole jest… hmm… niezbyt czarujące. Poza tym pamiętaj, że jeśli chcesz wydmuchać nos, najpierw grzecznie przeproś i nie robiąc wokół siebie wiele szumu, opuść pomieszczenie.


Niestety, ale niektóre potrawy, szczególnie przekąski i przystawki, po prostu trzeba jeść palcami, dlatego rób to powoli i uwodzicielsko, uważając, aby się nie poplamić. Dodatkowo od czasu do czasu wytrzyj palce w serwetkę albo… dyskretnie je obliż. Spokojnie, gwarantujemy, że to zdarza się nawet największym znawcom etykiety! Pewnie zastanawiasz się, co można jeść palcami? Na pewno karczochy, banany, mandarynki, kanapki, wiśnie, czekoladki, surowe warzywa do maczania w dipach, oliwki, ostrygi, owoce morza, sushi, niewielkie owoce jagodowe, słodycze, szparagi (bez sosu!) i większość przystawek.
Dużym problem czasami stanowi także to, jak posługiwać się serwetką, ponieważ na eleganckich balach i wyrafinowanych kolacjach, serwetki pełnią rolę ozdobnych cacek. Przykro mi, ale niestety, będziesz musiała zepsuć tę misterną konstrukcję i położyć serwetkę na kolanach. Natomiast po skończonej uczcie, dyskretnie osusz nią usta i zostaw koło talerza. Przede wszystkim jednak nie składaj jej (kelner gotów byłby pomyśleć, że jest nieużywana) ani nerwowo nie mnij. Pod żadnym pozorem nie kładź jej na krześle! Poza tym, że to nieeleganckie, pewien przesąd głosi, że gość, który w taki sposób zostawia serwetkę, nigdy już nie usiądzie przy tym stoliku.